24 Kasım 2008 Pazartesi

Fransa’da Bir Osmanlı Dizisi


Yabancı kanallarda Türklerle ilgili bir şey görünce veya duyunca sevinenlerden biriyim, belki de yüzyıllardır atalarımızda olan Turancılık kanımızda hala var. İzleyince o kanalları ve o ülkeleri fethetmiş kadar oluyorum sanırım.

Kanallar arasında gezinirken “Üsküdar’a gider iken aldı da bir yağmur” ile irkildim. Kanal, TV5 Monde’ tu ve rakkas ederek bir kız bu şarkıyı söylüyordu. Dizideki isimler de Mustafa, Zülfikar ve Esma diye geçiyordu. Resmen Elveda Rumeli’nin Fransa kanalında yayınlanan versiyonu. Elveda Rumeli gibi bu dizi de Makedonya’da geçiyor. TV5 Monde sitesine baktım da dizinin adı “Le Dernier Seigneur Des Balkans” (Balkanların Son Efendisi diye çevrilebilir). Dizi, Osmanlı Devleti’nin çöküşünden 1950’li yılların başlarına kadarki dönemi işleyecekmiş. Her bölümü 90 dakika olan bu 4 bölümlük mini dizi, Necati Cumalı’nın “Viran Dağlar” adlı romanından uyarlanmış.

Bravo valla, elin Fransızı bizim eserlerimizden ilham almış da böyle bir yapım çıkmış ortaya.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

"bu şarkı kimin" adlı bir belgesel vardı Kanal24 de. "Katibim" türküsü kime ait sorusuna cevap arıyordu. Balkanlarda çeşitli ülkelerde aynı melodi ile çeşitli sözlerle versiyonları tanıtıldı. Ülkenin birinde akerdiyon çalan bir adam kim ki bu türkü Türk'ün der ben onu şu ağaca asarım kemikleri kuruyana kadarda indirmem dedi.

dizi günlükleri / Bilir Kişi Raporu dedi ki...

Amcanın söyledikleri, Yunanistan'la baklava kavgamıza benziyor. İki ülke de baklava bize ait der ya :)