19 Aralık 2008 Cuma

House MD 5x11 / Joy to the World

Lisede yaşanan ezik günler her zaman sorunumuz oldu sanırım, hele ki dalga geçilen veya popüler olmayan biriysek lisedeki yaşadığımız travma bütün hayatımızı etkileyebiliyor, hatta yaşlansak bile o etkileri hala geçmiyor. Kötü bir ergenlik ve lise hayatı geçirmedim, sevilen biriydim. Ama ne zaman dizilerde veya filmlerde ezilen ve aşağılanan bir genç görsem çok üzülüyorum. Amerika “loser” ve “winner” kavramıyla çok saplantılı ve bu saplantı en çok gençlerde negatif etkiye yol açıyor. Hep bir kaybeden ve hep bir kazanan vardır onlara göre.

Bu bölümde hastalanan kız, şişmanlığından ve çirkinliğinden söz ederken “loser” olduğunu söylüyor. Çevresi, yani akıldan nasibini almamış sığ okul gençleri ve arkadaşları hep bu şekilde görmüşler, ona domuz diye hitap etmişler. Gençken ne kadar da zalim oluyoruz değil mi? Dünya bizim etrafımızda dönüyor sanki.

Yapılan bir sürü testten sonra Cuddy’ye House’a gelen vahiyler gibi vahiy geldi ve kızın lohusa humması olduğu anlaşıldı. Evet, kız en yakın arkadaşı tarafından hamile kalmış ki o en yakın arkadaşı da ona kötü davranan çocuklardan biri. Zavallı kızcağız okulun yakınındaki boş binada çocuğunu doğurmuş ve ölü doğudunu zannederek üstüne paltosunu koyup uzaklaşmış oradan. Cuddy boş binayı aramaya gittiğinde orda yaşayan çiftin çocuğu bulduğunu görüyor, neyse ki çocuk ölmemiş, yaşıyormuş. Lohusa humması kızın kalbine ve ciğerinde kalıcı bir zarar bırakmış. Kızın sayılı günleri kaldığı için ailesi bebeğin evlat verilmesine karar veriyor. Cuddy yıllardır bebek aşkıyla yanıp tutuştuğu için avukatıyla görüşüp bebeği evlat edinmek istiyor.

Kutner kıza kötü davranan çocuğa sanki kendisi de lisede kötü davranılmış gibi kızıyordu. Dizinin sonunda anlaşıldı ki Kutner lisede kötü çocuklardan biriymiş. Kutner, Flatliners filmine ( Kevin Bacon filmde küçükken acılar çektirdiği okul arkadaşını bulmuş ve özür dilemiştir) selamda bulunarak yıllar önce okulda kötü davrandığı çocuğun adresini buluyor ve ondan özür diliyor. Dediğim gibi, yaptığımız hataları olgunlaşınca anlıyoruz ama olan olmuş oluyor. Gidip özür dilemek o günleri telafi eder mi ki?

Ayrıca bu bölümde, House kötü biri olmadığını kanıtlamaya çalışarak klinikteki hastalarla ilgileniyor. Ama hastaları o kadar şapşal ki, örneğin bakire olduğunu iddia eden hamile bir kız vardı. House, bu hamileliğin partenogenez, (sperme gerek kalmadan yumurtanın kendi kendini dölleyerek bebek oluşturması) yani bakire doğum olarak yorumladı. Aslında kız sevgilisini aldatmış, House da Noel ruhunu ve sevgilisiyle arasını bozmamak adına yalan söyledi ve kıza Meryem Ana süsü verdi :)

Dizi, kızlarla gönül eğlendiren ama kalbini bir erkeğe kaptıran Thirteen kızımızın Dr. Foreman’la öpüşmesiyle bitti ve Ocak ayına kadar ara verdi.

Hiç yorum yok: