12 Aralık 2008 Cuma

House MD Sezon 5 / Epizod 10 - Bırakın Pasta Yesinler

Bölümün en ilginç kısmı Kutner’ın “online ikinci görüş kliniği” açması ve Dr. House’ın adını kullanarak, doktorlarını ve tanılarını beğenmeyen hastalara 2. görüş vermesi. Hastalar yapılan testleri Kutner’a yolluyor, Kutner da House’ın adını kullanarak testleri inceliyor ve tanısını koyuyor.

Taub bunu öğrenince, House’a söylemeyeceğini ama buna karşılık kârın %30’unu istediğini söylüyor ve Taub da bu işe bulaşıyor. Geçen konuşmalarda öğreniyoruz ki bulundukları eyalette bu iş yasal olmasına rağmen Amerika’nın 9 eyaletinde bu işlem yasal değilmiş. Kutner anasının gözüydü zaten, boynuz kulağı geçiyor herhalde yavaş yavaş.


Silikon ameliyatı geçiren hastaya Kutner ve Taub, House adıyla teşhis koyamadıkları için, hasta hastaneye geliyor. Sağlık durumu iyi değil, kulağından kan geliyor, saçı dökülüyor ve kendi kendine şarkı söylüyor. Aniden de ölüveriyor. Her şeyi öğrenen House, Kutner ve Taub morgdayken yanlarına gidiyor. Hastayı kurtarma ihtimalimiz var diyerek kalp masajı yapmaya başlayınca hasta canlanıyor. Taub ve Kutner korkudan altlarını edecek hale gelirken, biz de her şeyin rol olduğunu anlıyoruz. Kadın, House’un onlara ders vermek için tuttuğu fahişeymiş. Kutner hemen websitesini kapatacağını söylediğinde House adını kullanarak bu işi devam ettirebileceğini, ama kârın %50’sine mal olacağını söylüyor. Anlaşılan boynuzlar kulağı geçemeyecek derecede küçük.


House’un asıl vakası daha ilginç. Özetlemek gerekirse, spor hocası olarak çalışan kızımız o kadar sağlıklı değilmiş. Aslında obezmiş ve House’ın dediği gibi zayıflamak için midesini shot bardağı kadar küçülttürmüş. Marie Antoinette' in "If the people have no bread let them eat cake" yani "Ekmek bulamazlarsa pasta yesinler" sözüne gönderme yaparak bölümün adı böylece ortaya çıkıyor; “Let them eat cake” .

Çikolatalı kek yediğinde iyileşme belirtileri gösteriyor. Şişmanlığı onu sağlıklı yapan etkenmiş ve hastalıktan kurtulabilmesi için mideye takılan kelepçeyi çıkarıp şişmanlaması gerekiyormuş. Kız ikilem yaşıyor doğal olarak. Zayıf ve sağlıksız mı? Şişman ve sağlıklı mı? Hasta kızımız tekrar obez günlere dönmek istemediği için ilaç tedavisini seçiyor. İlaç tedavisi de tedavi sayılmazmış, sadece semptomları yönetebiliyormuş.

Hiç yorum yok: