11 Aralık 2008 Perşembe

Prison Break 4x14 / Just Business

Diziler uzatılmak istendiğinde tam da heyecan ve gelişmeler olduğu vakit kahramanlar hayalkırıklığına uğrar ve hayalkırıklığına uğratır. Bu bir kuraldır. Prison Break dizisinde de farklı olmadı. Son üç bölümde coşan ve coşturan; hatta yapımcılarının da açıklamalarına göre bu sezonda bitirilme ihtimali olan dizi, belki de hala yüksek olan ratingleri sayesinde bir sezon daha uzatılmaya müsait hale getiriliyor olabilir.

Bu bölümde olanlara bakarsak, generalin ve şirketin tabii ki sandığımızdan fazla şeyler olduğunu söyleyebiliriz. General, Michael ve Lincoln arasında enteresan bir bağ olabilir, kardeşlerin babaları ile ilgili ortaya çıkması gereken durumlar mutlaka var, uzun zamandır bekliyoruz bunu zaten. Bu bölüm ilk ipuçlarını vermiş olabilir. İlerki bölümlerde bu bölümle ilgili hatırlatmalar yapılması muhtemel.


Self'e gelince, bir karakterin ters köşeye yatırmak deyiminden daha ötelere geçmesi ve "adilik" kavramına görkemli boyutlar getirmesi algılarımızın boyunu aştı bile. Bu para için bile düşülebilecek bir insani durum değil yani, abarttı ve devam ediyor. Gretchen'in "kötülük" anlayışımıza katkısından bile daha derin bir nefret uyandırdı üzerimizde. Kaldı ki Gretchen'i bu denli sert olmaya, hırslı olmaya itecek sebepleri kendimizce tahmin edebileceğimiz ipuçları var dizide ara ara. Self karakterinin bu derinliksiz işlenişi dizinin bütünlüğü ve devamlılığı için de eksi bir puan.

Ya T-Bag? O neden birilerine güvensin ve iyi olsun? Kaçıncı kez yaşadığı drama dönüp geldi konu. Bu bölümde bir kez daha anladık ki dizinin en iyi işlenmiş ve gerçek kılınmış karakteri T-Bag. Neden kötü biliyoruz, neden bir başkası olmak istiyor çözdük, neden tüm o kötü düşüncelerinin içinde hala iyi bir boşluk var, empati yapabiliyoruz. Yine bu boşluğundan yararlanıldı ve Gretchen'in kızkardeşi sayesinde yine tam "iyiliği" aklından geçirecekken faka bastı. Bir din görevlisini duayla denedi, şirketten birinin duayla kendisini denediğini fark etmeden... T-Bag bu! Dizi bitmiyorsa eğer yine kurtulacaktır. Bitiyorsa da bir sürpriz olabilir...


Mahone üzerine kurulan dram ve adamın umutsuz bekleyişi sonunda onu eski çalışma arkadaşının da içinde bulunduğu bir kapanla köşeye kıstırdı. Dizinin başında kimi sevmediysek daha sonra bir sempatimiz oluştu zaten. Mahone, Bellick, T-Bag... Bu kez Mahone'u neyin beklediğini bilmiyoruz. Onun cephesinde her şey sona ermiş gibi görünse de, dizinin finaline katkısı olması muhtemel...

Generalin uzlaşma önerisiyle, Scylla koşturmacası dizinin tamamı adına sadece bir aksiyon olarak kalabilir ki bu da izleyiciyi biraz aptal durumuna düşürecektir. Dileyelim ki bu Scylla'nın gerçekten ya büyük bir önemi olsun ya da general ve kardeşlerin arasındaki ilişkilerle bir bağlantısı... Hatta flashback’lerle desteklenen bir çözümleme bile bekliyoruz bu üçlüden...

Bir sonraki bölümün adı "Going Under"... Sürprizlerin olacağı bir bölüm sanki... Kimbilir...

E.K.

2 yorum:

teletabi dedi ki...

Bu bölüm gerçekten nefes nefese, bitmesin diye sayıklayarak izlediğim oldukça heyecanlı bir bölümdü. en son bu heyecanı ikinci sezonun ortalarında duymuştum prison break te. ondan sonrası hep kofti gelmişti. Şu üç bölümde, o dönemin aksiyonunun tadını yakaladılar kesinlikle. Umarım bu harmoni bozulmaz sezon sonuna kadar.

T-Bag konusuna kesinlikle katılıyorum. Kişiliği ve geçmişi en iyi çizilen karakter oldu kendisi. michael ve lincoln ün geçmişlerinde bile tonla boşluklar var. Bir şekilde company ile ilgili bir durumun geçmişlerinde cereyan ettiğini göreceğiz gibi. Belki de sezonu o şekilde bitirebilirler. Sizi company yetiştirdi diyerek. ve aslında siz iyi değil kötü adamlarsınız gibisinden. bilemiyorum ama tek bildiğim o eski heyecanını yeniden yakalamak üzere olduğu..

dizi günlükleri / Bilir Kişi Raporu dedi ki...

evet gerçekten üçüncü sezon işi tamamen uzatmak için tasarlanmıştı ve bayıktı. dördüncü sezonla dizi ancak toparlandı.

T-bag konusunda hemfikiriz. Daha önceki bölüm için yazdıklarımda kardeşlerin geçmişi hakkında merak edilenlerin açığa çıkabileceğini yazmıştım ancak bir sezon daha böyle sürebilir demiştim. Bu bilinmedik geçmiş üzerine senin kötü adamlar yorumun da yabana atılacak gibi değil gerçekten:) Belki de ikimizin yazdıklarının ortalamasıdır dizinin finali, neden olmasın:)