25 Aralık 2008 Perşembe

Gülse Birsel vs Tina Fey



-İkisi de tek karakter oyuncuları, başka karakter çıkartamazlar, çok zorlanırlar. Gülse Birsel ukala, çokbilmiş, overacting, çaçeron karakterinde başarılı olmaya devam eder. Tina Fey de entelektüel, espiri yapıp gülmemeyi tercih eden, çokbilmiş, soğuk nevale karakterinde yıllar yılı başarılara imza atar.

-İkisi de başarıyı yakalamış yapımlarını kendi yaşamlarından yarattılar. Gülse Birsel, Avrupa Yakası’nı kendi geçmişini temel alarak, yani çalıştığı kadın dergilerinin sahne arkasını işleyerek, oluşturdu. Tina Fey, 30 Rock dizisini çalıştığı Saturday Night Live’daki yaşadığı olayları kaleme dökerek meydana getirdi. Kısacası, 30 Rock, Saturday Night Live’ın perde arkasıydı.

-İkisinin de gözle görülür bir başarı elde etmiş filmi yok. Gülse Birsel, Hırsız Var filminde yine benzer bir karakteri oynadı. Tina Fey’de Baby Mama filminde 30 Rock’taki kadına benzer bir karakteri canlandırdı.

-İkisinin de senaryodaki diyalogları espirili, akıcı ve güzel. Ama Tina Fey'in senaryo çeşitliliği bakımından CV’si daha kabarık.

-İkisi de şöhretlerini komedi programlarıyla yakaladılar. Gülse Birsel G.A.G.’la, Tina Fey Saturday Night Live’la meşhur oldu.

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Gülse'ye laf yok hem zeki hem güzel daha ne istiyorsun be? :)

ranini dedi ki...

yahu ben bunu yazdım evvelce, yakındır gülse hanım kendini tina fey ile kıyaslatır dedimdi ama bunu sana yaptıracağını düşünmedimdi:)))

dizi günlükleri / Bilir Kişi Raporu dedi ki...

Başkan,

Bişey demiyoruz ya, sadece karşılaştırıyoruz:)


Ranini,

Ne zamandır aklımda birbirlerine çok benziyorlar diye, bugün yazmak nasip oldu. Ben de benzerliği gören ilkim diye hava atacaktım ama demek ki bunu düşünmekte yalnız deiğilmişim:)

Adsız dedi ki...

Günlükçüğüm, bebeğim açtım blogu ama henüz bir faaliyete başlamadım ya :)

dizi günlükleri / Bilir Kişi Raporu dedi ki...

Hayırlı olsun Başkan, takipte olucam yazılarının.

csyasoo dedi ki...

Gülse Avrupa yakasının çoğu bölümlerine Coupling'den birşeyler katmıştır.

Örnek verelim hemen;

Coupling'de Julia'nın Jeff'e süpriz doğumgünü partisi.

A.Yakasın'da Aslı'nın Cem'e süpriz partisi.

He olamazmı diyebilirsiniz ama bundan sonraki erkek karakterlerin başka bir 'olay' ı düşünerek soyunmaya başlamaları bana pekde orjinal bir fikir gibi gelmedi nedense..

dizi günlükleri / Bilir Kişi Raporu dedi ki...

csyasoo,

Aslında kendi de Seinfeld'ten esinlendiğini kabul ediyordu galiba, bir yazısında okumuştum. Onun tarzında birşey yapmak istiyormuş ve sanırım başardı. Aslında kadın gözlemleriyle gerçekten güzel karakterler yaratıyor. Şahika'yı ve Dilber Hala'yı ben hayatım boyunca unutamam sanırım :)

csyasoo dedi ki...

Burhan gibi bir karakter varken şahika ve dilber hala'nın lafı olmaz bana göre.

Gelmiş geçmiş türk dizileri tarihindeki en dominant karakterlerden biridir.