22 Aralık 2008 Pazartesi

Gossip Girl vs Cruel Intentions vs Dangerous Liaisons


Dangerous Liaisons (1988) yani Tehlikeli İlişkiler filmini izledim dün ve fark ettim ki tüm entrikaların anasıymış bu film. İzlerken konu ve karakterler çok tanıdık dedim kendi kendime, sonra fark ettim ki bu film ilham perisiymiş resmen. Önce Cruel Intentions (1999) yani Seks Oyunları daha sonra da Gossip Girl(2007)’e ilham vermiş. Tehlikeli İlişkiler 1700’lü yıllarda geçiyor, Seks Oyunları ise 90’lı yılların sonunda geçen ve tamamen Tehlikeli İlişkiler'in modern uyarlaması. Bazı karakterlerin isimlerine bile dokunmamışlar. Gossip Girl de Cruel Intentions’ın devamı niteliğinde. Birbirine benzer çok karakter var 3 eserin içinde, ama sadece aşağıdaki karakterler 3 eserde de mevcut. ( Bunu da ilk ben açıklıyorum haaa, tüm hakları saklıdır :) )



Blair Waldorf = Kathryn Merteuil = Marquise Isabelle de Merteuil




Chuck Bass = Sebastian Valmont = Vicomte Sébastien de Valmont


Jenny Humphrey = Cecile Caldwell = Cécile de Volanges

Dangerous Liaisons filminde, Glenn Close öcünü almak için daha önce sevgilisi olmuş çapkın John Malkovich’le kafa kafaya vererek bakire Uma Turman’ın kalbinin çelinmesine yol açacaktır.

Cruel Intentions, Sarah Michelle Gellar üvey kardeşi Ryan Phillipe’in aklını çelerek kötü oyunlarına alet eder ve bakire Selma Blair’i yoldan çıkartır.

Gossip Girl dizisinde, Blair Waldorf entrikalarını yapmak için Chuck Bass’la karşılıklı avantaj için anlaşırlar. Chuck Bass bir bölümde bakire Jenny Humphrey’i yoldan çıkartmaya çalışacaktır.

Entrika, öç alma, şehvet, yani Karun kadar zengin insanlar ne yapacaklarını şaşırıp birbirlerin hayatlarına maydanoz olurlar ve olaylar gelişir :)

13 yorum:

Adsız dedi ki...

vavvv, nasıl bir gözlem yeteneği bu... filmleri ben de izledim, isimlerin bile aynı kullanıldığını fark etmemiştim doğrusu. çok zevkli okunan bir yazıydı, eline sağlık...

dizi günlükleri / Bilir Kişi Raporu dedi ki...

Emir,

beni utandırıyorsunuz :) çok teşekkürler.

Unknown dedi ki...

bir de bu sezon bir bölümde (hangisi hatırlamıyorum), Blair Chuck'la anlaşıp Vannessa'yı baştan çıkarmasını istiyordu. Şayet yaparsa, bunun karşılığında da Chuck ile yatacaktı. Cruel Intentions göndermesinden fazlası vardı kısaca o bölümde:)

dizi günlükleri / Bilir Kişi Raporu dedi ki...

Mert,

Sanırım bir başyapıt yaptıktan sonra, ondan daha iyi yapılamayacağını biliyorlar ya da yapsalar bile taklit olarak nitelendireleceği için herhalde en mantıklısı aynı tattaki yemeği değişik sos ve garnitürlerle servis yapmak diye düşünüyorlar.( ya da ne dediğimi ben de anlamadım :) )

Adsız dedi ki...

alicia silverstone'lu clueless da jane austen'ın emma'sından uyarlanmıştır. hollywood'un ana beslenme kaynaklarından biri de klasiklerdir zaten.

dizi günlükleri / Bilir Kişi Raporu dedi ki...

Ninova,

Onu bilmiyordum bak. Eskiler gerçekten iyi sanırım, baksanıza Hollywood Jane Austen'dan hala vazgeçemiyor:)

Adsız dedi ki...

bahsettiğiniz iki dizi ve bir film aynı kitaptan esinleninlmiş Choderlos De Laclos'ın Tehlikeli İlişkiler isimli kitabından... kitap bir kadın ve bir erkeğin birlik olup çevirdikleri entrikaları konu alır ve mektuplaşma şeklindedir. klasik eser oldugundan telif derdi olmaksızın pek çok yayınevinin basımı mevcuttur. az önce baktım bayağı bi yayınevi basmış amfora, engin yayıncılık can yayınları, bordo-siyah vs.
diziler hakkında yazdığınız yazılar enfes..
recep g.

dizi günlükleri / Bilir Kişi Raporu dedi ki...

Recep G,

Her nesile eserler farklı sunulduğu için bu eseri 10 yıl sonra yine farklı bir şekilde görebiliriz. teşekkürler düşünceleriniz için.

Adsız dedi ki...

O değil de, Chace Crawford ne hoş "çocuk adam"mış be ya :)

dizi günlükleri / Bilir Kişi Raporu dedi ki...

Başkan,

Gossip Girl dizisindeki herkes çok hoş, özenle seçilmiş hepsi:)

Adsız dedi ki...

Evet evet de kızlar çok çirkin...

misanthrope dedi ki...

bu dizide olan 3 şey var.
marka reklamları,lüks mekanlar ve fındık beyinli kızlar.
ayrıca bunlar sözde 17 yaşında, maşallah hepsi 25 inde gibi gözüküyo.bide biyerden sonra artık kim kimle yatıyo hesabını tutamadım.
neyse rastlayınca izlenebilir türden bişe bence,okadar.

Adsız dedi ki...

İşte al sana "Upscale American Life" :)